Recente Tweets
Extra groep?

Dat hangt af van de grote van uw zonne-installatie. Een installatie tot 600W mag direct op een willekeurige plaats via een wandcontactdoos worden aangesloten. Voor installaties met meer vermogen dan 600W is het noodzakelijk om een aparte groep aan te leggen. Het aansluiten van een extra groep is niet voor iedereen zelf te doen het is dan verstandiger om dit door een installateur te laten doen.

En de zekering?

Iedere zekering kan een maximale belasting hebben. Deze kun je zelf makkelijk berekenen.

Een veel gebruikte zekering voor een groep is 16 Ampère. Door een groep van 16 Ampère mag dan 16 maal 230 is 3680 Watt gebruikt worden. De zekering beveiligt dan tot minimaal 3680 Watt. Komt de belasting hierboven, dan zal de zekering doorslaan. Denk aan de de wasmachine en droger op één groep, dat gaat niet samen op een groep.

Daarnaast heb je te maken met de maximale belasting die de hoofdzekering kan hebben. In veel woningen is deze 25 Ampère, dus kun je in je huis een totale belasting van 25 maal 230 is 5750 Watt hebben. Op dit punt gaat het wel eens mis; wasmachine, droger en waterkoker samen met de regulier in gebruik zijnde apparatuur, kunnen meer elektriciteit gebruiken. Als de hoofdzekering ermee stopt, dan moet het elektriciteitsbedrijf komen om dit probleem op te lossen en krijg jij een pittige rekening gepresenteerd. In steeds meer (nieuwbouw-)woningen wordt dan ook gekozen voor een hoofdzekering van 35 Ampère.

Welke meter is geschikt?

In Nederland zijn veel verschillende meters in omloop. Het is niet altijd aan de buitenkant te zien of de meter inderdaad geschikt is om automatisch te salderen of de terug geleverde energie te registreren. Hieronder staan een aantal meest voorkomende meters die in de meterkast kan hangen.

1: Ferrarismeter

Deze analoge meter is zeer geschikt voor zonnepanelen. Op de momenten dat de zonnepanelen meer stroom leveren dan je

verbruikt zal deze meter automatisch terugdraaien. Je hoeft je zonnepanelen niet te laten registreren bij de netbeheerder. Let wel op dat een negatief verbruik wel tot problemen kan leiden bij zowel de netbeheerder als uw stroomleverancier omdat ze lastig kunnen (willen) omgaan met negatieve meterstanden. Deze meters worden niet meer opgehangen; wees hier dus zuinig op en laat hem niet vervangen.

2: Analoge meter zonder draaischijf

Deze meter lijkt op de ferarris maar is niet geschikt om te salderen of teruglevering te registreren. je zult een andere meter moeten laten installeren door je netbeheerder. Je nieuwe meter zal in bijna alle gevallen van het het model zijn wat onder nummer 3 staat beschreven.

3: Digitale meter met terugleverregistratie

Bij nieuwbouw of gerenoveerde elektravoorzieningen zal in de meeste gevallen een Slimme meter in je meterkast hangen. Deze digitale meter heeft een apart telwerk voor teruggeleverde energie. De slimme meter is zeer geschikt als je zelf energie opwekt. De slimme meter kan je namelijk meer inzicht in je energieverbruik geven. In de nabije toekomst zal het aanbod van producten en diensten die je helpen om energie te besparen naar verwachting snel groeien. Met een display dat je met de slimme meter verbindt of bijvoorbeeld via een programma op je computer of smartphone heb je direct inzicht in je energiegebruik. Om gebruik te kunnen maken van deze toekomstmogelijkheden is de slimme meter de basis. Kijk voor meer informatie op de site van je netbeheerder.
Je moet wel je netbeheerder te laten weten dat je zonnepanelen krijgt zodat ze de meterstanden van teruglevering ook opnemen en juist doorgeven aan je energieleverancier. Let wel op dat ze dit op een juiste manier verwerken!

4: Digitale meter zonder teruglever registratie

Er bestaan helaas ook digitale meters zonder terugleverregistratie. Deze zijn veelal geplaatst bij mensen die klant zijn bij Oxxio. Deze meters zijn op afstand uit te lezen (soort van slimme meter) maar ze zijn niet zo slim dat ze ook de teruggeleverde energie kunnen registreren. Ons advies is om deze te laten vervangen door uw netbeheerder.

De overheid heeft onlangs besloten om de slimme meter op “vrijwillige” basis uit te rollen. Je kunt deze dus aangeboden krijgen door je netbeheerder. Wij adviseren mensen met een ferraris meter om deze altijd te laten hangen! Het is nog niet definitief bekend wat voor type meter de slimme meter wordt of dat hij zo slim is om ook teruggeleverde energie te registreren. De meter biedt wel een aantal voordelen zoals een beter inzicht in uw verbruik; echter een bewust mens kan dit volgens ons ook prima zelf.

Indien je het niet zeker weet of je meter geschikt is voor zonnepanelen stuur dan een foto van je meter of neem contact met je netbeheerder.