Recente Tweets
In 5 stappen offerte

Wil je snel weten wat zonne-panelen op je dak kosten en opleveren? Vul dan in 5 stappen je gegevens in en je ontvangt binnen 24 uur een indicatieve offerte.

Subsidieregeling

Vanaf 1 juli 2012 kunnen particulieren subsidie aanvragen voor de aanschaf van zonnepanelen. Je ontvangt 15% van het aankoopbedrag terug tot een maximum van € 650. Er is een vast budget, op=op...

Lees meer de site van Het Rijk en op energiesubsidiewijzer.nl

6% BTW op arbeid

Het verlaagde btw-tarief op arbeidskosten geldt vanaf 1 maart 2013 ook voor zonnepanelen! Hiermee wordt een zonne-installatie nog aantrekkelijker.

Overzicht

Bij iedere offerte die wij maken geven we je een uitgebreid financieel overzicht.

Desgewenst nemen wij de effecten van (hypothecaire) lening en subsidies hierin op. Op deze manier maken we inzichtelijk wat de investering voor jou en het milieu betekent.

Amsterdam beloont groen huis

Amsterdam biedt eigenaren van woningen, kleine verhuurders en VvE's in Amsterdam de energielening aan. Deze lening is bedoeld voor investeringen in energiebesparing en duurzame energie zoals dubbel glas, zonnepanelen en isolatie van vloer & dak. De lening heeft een aantrekkelijke, lage rente van 2,61%.

Lees verder op de pagina van gemeente Amsterdam

Besparing CO2-uitstoot

Wees eerlijk: milieu vinden we allemaal belangrijk maar prioriteit heeft het niet. Nu heb je de kans om je eigen CO2 footprint te verkleinen. De besparing CO2-uitstoot van 1 paneel is ruwweg 90kg op jaarbasis. In een gemiddelde gezinsauto betekent dit ongeveer 700 km. Nogmaals: per paneel. een gemiddeld gezin bespaart dus 12x90kg CO2 op jaarbasis ofwel ruim 8.300km. Het mooiste is natuurlijk dat je met de zonne-energie de electrische auto oplaadt.

Of je nu rekent met...

  1. terugverdientijd (wij gaan uit van 8 tot 10 jaar) of
  2. besparing per maand (tussen € 60 en € 125,-) of
  3. rendement over een periode van 25 jaar (€ 10.000 tot wel € 75.000):

...zonnepanelen zijn in alle gevallen goed voor de bankrekening. Recent onderzoek toont aan dat opwekken via zonnepanelen nu goedkoper is dan traditionele energie. En dat verschil wordt door de stijgende energieprijzen de komende jaren alleen maar groter.

Voor particulieren die wel willen maar (op dit) moment onvoldoende financiele middelen hebben adviseren wij de duurzaamheidslening of een verhoging van de hypotheek. Als je van plan bent een gedeelte van je hypotheek af te lossen adviseren wij dat niet te doen! Het rendement van de aflossing is [hypotheekrente%] x [belasting%]. Dit is in de meeste gevallen lager (2 tot 3,5%) dan het rendement op een investering in zonne-energie (8%). Wij adviseren: investeer in jezelf en het milieu, niet in de bank.

Hoeveel panelen: verbruik en ruimte

Energiebehoefte speelt een rol maar ook de beschikbare ruimte op het dak. De panelen moeten een hoek van ongeveer 30º maken. Maar alles tussen de 20º en 60º is eigenlijk wel goed.

Je wilt niet dat een paneel in de schaduw van een ander paneel komt, dat vermindert het rendement van het hele systeem. Op een plat dak kunnen grofweg 40% minder panelen dan op een schuin dak. De tussenruimte tussen 2 rijen panelen is ongeveer 2 meter. De panelen moeten ongeveer 50cm van de zijkant geplaatst worden.

Het stroomverbruik is vooral afhankelijk van de gezinsgrootte. In onderstaande tabel kun je bekijken hoeveel stroom je jaarlijks verbruikt:

Nauwkeuriger is het om de afrekeningen van de afgelopen jaren na te kijken.

De gemiddelde energieprijs: stijgt!

De gemiddelde energieprijs voor particulieren bedraagt op dit moment € 0,24 per kWh en is de afgelopen 12 jaar met gemiddeld 7% gestegen (bron: CBS).

VVE's in nieuwbouw en bedrijven betalen als gevolg van meerjarige volume-contracten minder. Bekijk je jaarafrekening en laat ons doorrekenen wat je kunt besparen.

Wat kost het en wat bespaar ik?

Voor 4.150 kWh zijn 20 panelen nodig om geheel in de behoefte te voorzien. Een dergelijke installatie kost ongeveer € 10.500,- inclusief installatie. Je bespaart hiermee 4.150 x € 0,24 = € 996, per jaar. Zet je dit geld jaarlijks op een spaarrekening dan is de investering in minder dan 9 jaar terugverdiend. Het rendement over een technische levensduur van 25 jaar is 7%. Het rendement op een deposito is bruto 3,5% en na vermogensrendementheffing nog maar 2,3%.

Is je dak te klein of zijn de financiele middelen niet toereikend? Geen nood, alle kleine beetjes helpen. Al vanaf 4 panelen loont het de moeite om de vaste kosten van omvormer en installatie terug te verdienen. Ook kun je overwegen om het dak van je buurman te huren in ruil voor een vergoeding. Wij kunnen je adviseren over dit "recht van opstal". Laat je voorrekenen wat het jou en het milieu oplevert en vraag een offerte op.

Duurzaamheidslening: rekenvoorbeeld

Stel, je hebt ruimte voor 3.760 Wp zonnepanelen waarmee je 3.196 kWh per jaar kunt produceren. De totale investering is ongeveer € 7.745,60 en derhalve meer dan € 7.500. Je kunt nu een Duurzaamheidslening afsluiten voor een periode van 15 jaar met een rente van ca. 2,5%. Bij een inkomstenbelasting van 33% is de netto rente 2,5% – (33%*2,5%) = 1,68%.

De gemiddelde afbetaling incl. rente is over een periode van 15 jaar € 48,63 per maand.

Normaal gesproken zou je € 0,24 per kWh betalen. Je kunt 3.196 kWh per jaar produceren met deze zonnepanelen. Je bespaart dus 3.196 kWh * 0,24 = € 767,04 per jaar, ofwel € 63,92 per maand. Je bespaart dus gelijk in het eerste jaar al € 63,92 – € 48,63 = € 15,29 per maand (ofwel € 183,54 per jaar). 

Overigens is ook bij het gebruik van de hypotheek als financiering een positief rendement te behalen bij 33% inkomstenbelasting en 5% hypotheekrente. Je bespaart in dat geval ca. € 110 per jaar.

Ervan uit gaande dat de elektriciteitsprijs de komende jaren oploopt, zal dit voordeel de komende jaren alleen maar meer worden.